lördag 15 februari 2014

Venus' luftstäder

Jag tänkte skriva ett blogginlägg om varje större plats i solsystemet. Jag börjar med Venus' luftstäder som är byggt av fåglarna.

Ingen minns riktigt hur fåglarna från början kom till Venus. Nuvarande förhärskande teori (från fåglarna själva) är att en konflikt med lejonen drev dem dit från jorden under forna tider, känt som legenden om general Markus Lejon mot general Katar Fågel. Under ett inbördeskrig på Jorden skulle samtliga generaler infinna sig i dåvarande beslutande organ, men Markus trupper lyckades med svek och våld försena Katar så pass att en omröstning skedde utan Katars inflytande. Lejonen fick därmed rätten till viktiga landområden på Jorden, vilket på sikt tvingade fram fåglarnas immigration. Lejonen själva köper givetvis inte denna teori, eller de historiska brev och dokument som gett upphov till den.

När fåglarna kom till Venus fanns här redan lager av ruiner skapat av människorna för miljontals år sedan. Tre av dessa lager är fortfarande bevarade:
Befolkning Fåglar 5 miljoner, övriga 250'000
Yta1500 km2 (som London men utspritt)
Gravitation0,9 G
Dygnslängd20 timmar (Venus' dygn är hela 243 jorddygn, men luftstaden roterar snabbare runt planeten och skapar ett 20-timmars dygn)
AtmosfärVenus' egna yta är obeboelig, men på luftstaden existerar "bubblor" med Jordisk atmosfär
OrganisationerSolmystikerna, sekten

  • Det tomma lagret
  • Konungalagret
  • Det döda lagret
Det första är helt rensat på innehåll och artefakter, förbjudet område och söndrigt, riskabelt, man kan falla rätt ner om man kliver fel. Det andra lagret är heligt, och skapades under en av människornas venuskungar, Mikael II, med stora utrymmen och många patetiska statyer av kungen där han håller i ett nyfött barn i ena handen och en sol i andra. Samhället verkar ha varit militäristiskt, med många baracker och vapenfabriker. Det tredje lagret är förvånande, för det är mycket tätare och trängre än de två tidigare, och det verkar som om samhället haft färre resurser. Det finns många katakomber här med begravda, sannolikt efter en epedimi.

Ovan på dessa tre lagar har fåglarna byggt sin egna stad, fyllt med tempel, trädgårdar och akademier. Det som inte syns är de outbildade i slummen, glömda av råden och kyrkorna, men en grogrund för fåglarnas elitsoldater. Här hålls annars råd, forskning, ritualer, mässor, tillbedjan, möten, föreläsningar. Här spelar man in dokumentärer och kurser. Här finns fåglarnas högsta beslutande organ. Vad som inte finns är den industri fåglarna kontrollerar. Den är istället lagd i asteroidbältet.

Två kaniner turistar på luftstaden efter ett rörmokarjobb. De besöker templet.
- Så det här är fåglarnas andliga centrum… Tja.
- Man kan köpa små vykort här. Vill du ha något? Skicka till frugan?
- Vad är det på bilden, då? Kan du inte ta ett foto på mig framför statyn där? Ungarna gillar ju sånt.
- Gå längre fram. Nej, bak. Höger. Men le, då!
- Kom igen, nu.
- Så. Det blev bra.
- Ska vi gå in, eller?
- Man kan köpa glass där, istället.
- Glass eller turism. Tja.
- Både och, säger jag. Kom nu! Vill du inte se ruinerna också?
- Var ligger de då?
- Överallt.
- Ja, då så. Jag är lite trött.
- Du håller väl inte på att bli sjuk? Vi får smita förbi syndikatets läkare lite snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar